Пеещите фонтани La Fuente Magica de Montjuic

Водни струи, които се подчиняват на такта на мелодията и светлината, танцуват като живи…

Всяка вечер тази невероятна симфония от пръски, музика и цветове с нова сила влюбва жителите и гостите в Барселона. Едно неповторимо нощно шоу на фонтаните на хълма Монтжуик пред Националния дворец в края на Avinguda Reina Maria Cristina.

И названието на това испанско чудо е La Fuente Magica de Montjuic (Магическите фонтани, Вълшебните фонтани на  Монтжуик) или Пеещите фонтани. Най-известните фонтани в Испания. Вълшебството, което демонстрират, за пръв път е представено пред публиката на 19 май 1929 г. по време на откриването на Световното изложение в Барселона. Необикновеното водно представление и самата мащабност на проекта до такава степен впечатляват тогавашните зрители, че те не могат да повярват във всичко това.

И днес вълшебният фонтан заслужава възхищение, Представете си, басейнът е с размер 3000 кв. м., обемът на циркулиращата вода надвишава 3 милиона литра, уникалната игра на водния оркестър се създава от  3620 струи. Дуетът от вода и осветление подарява на зрителите 7 милиарда различни комбинации от цветове и форми.

Уникалният архитектурен паметник на Барселона е дело на младия каталунски инженер и талантлив художник Карлос Бигас. Въпреки недоверието на обкръжаващите го, той успява да осъществи своя удивителен проект за фонтан само за една година с участието на 3 хиляди работници за откриването на Световното изложение.

 

Вашият коментар