Фестивал на пясъчните скулптури (Бургас)

Сведения за изкуството за изграждане на скулптури от пясък съществуват още от времето на древните египтяни. В днешни дни то придобива огромна популярност със стотиците състезания, провеждани по целия свят. С годините майсторите стават все по-изкусни и произведенията им намират място дори в книгата на рекордите на Гинес, както и в много рекламни каталози, събиращи зрители от различни кътчета на света.

Първият по рода си Фестивал на пясъчните скулптури в България е проведен през м. юли 2008 г. в гр. Бургас. В него се представят световно известни творци от Индонезия, Англия, Белгия, Холандия, Ирландия, Русия, Украйна, България.

На площ от пет декара на територията на бургаския парк „Езеро“ в Морската градина в началото на юли се появяват замъци, кули, всякакви морски (и не само) обитатели, русалки, пирати и други приказни същества, като някои от тях са с височина над 8 метра. За причудливите модели са използвани около 2500 тона специален, устойчив на дъжд пясък.

Специално осветление и денонощна охрана допълват чара на уникалния пясъчен град. За двата месеца на своето съществуване първият Фестивал на пясъчните скулптури в Бургас привлича над 15 000 посетители.

През годините Фестивалът е посветен на различни теми: „Карнавал“ (2008), „Приказни герои“ (2009), „Цирк“ (2010), „Кино“ (2011), „Вълшебен свят“ (2012), „Алея на славата“ (2013), „Приказки от пясък“ (2014), „На сафари с фотоапарат“ (2015).

Той бързо печели популярност и ако през 2010 г. броят на докосналите се до това изкуство зрители е около 30 700, през 2011 г. той е над 76 000, а през 2012 г. Фестивалът отчита 120 000 посетители, от които 80 000 с билети.

Повече информация за Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас можете да намерите на сайта  sandfestburgas.com.

Маргарита Нейчева

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s