Пловдив

Пловдив – един от най-старите градове в Европа, вторият по големина в България, разположен на брега на река Марица, на 25 км от Родопите.

Вълшебно място, привличало като магнит заселници от векове, посрещало и изпращало племена и народи. И стъпка по стъпка градило своята историческа памет. Град с много имена и много лица – Евмолпия, Филипополис, Пулпудева, Пълдин, Филибе, Пловдив…

Пловдив – град на контрастите, отличаващ се с особена красота и очарование. На територията му са разположени древни архитектурни постройки и модерни сгради. Около 200 от тях са обявени за исторически паметници и са под закрила. Културното наследство на града е уникално не само за страната, но и за света като цяло.

Римски стадион – построен през I в. по модел на Делфийския стадион, разположен в естествената падина между Таксим тепе и Сахат тепе, склоновете на които са използвани за разполагане на седалките за зрители. В древността побирал 30 хил. души, наблюдатели на гладиаторски битки и спортни състезания. Днес се вижда северната дъга на стадиона с 13 реда седалки, засводеният северен вход и част от пистата.

Античен театър – една от главните обществени сгради на античния Филипопол. Освен като културно средище, изпълнявал важна роля в обществено-политическия живот на града и на римската провинция Тракия. Построен по времето на император Траян в началото на ІІ век. Разкрит при археологически разкопки от 1968 до 1979 г. от Археологически музей Пловдив. Разположен между Джамбаз и Таксим тепе. Един от най-добре запазените антични театри в света и единствената антична театрална сграда по българските земи. Открити са надписи и изящни статуи, включени сега в архитектурата на сградата. Днес адаптирана за съвременния културен живот на Пловдив – в нея се провеждат различни по характер спектакли за около 5 000 зрители. Един от най-ценните паметници на богатото археологическо наследство на древния град.

Пловдив – уникален, древен, прекрасен, артистичен, духовен и предизвикателен… Заради забележителната си живописност наречен „град на художниците“.

Кметство

Хотел „Тримонциум“, един от символите на града

Фонтанът пред хотела

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s