Тумски мост във Вроцлав

Кои европейски градове могат да се похвалят с най-голям брой мостове и канали? Първият, което ни идва на ум, е, разбира се, Венеция. После си припомняме Хамбург, Амстердам …

Но малцина са тези, които ще се сетят да назоват полския Вроцлав (Wroclaw) сред тези градове. А разнообразните видове мостове и мостчета тук дори са повече, отколкото в известния Брюге (Брюж)!

Стоманеният Тумски мост над река Одер (Одра) е един от тях.

Построен през 1889 г., той заменя стария дървен мост, създаден през ХІІ в. и функционирал до средата на ХІХ в. Мостът е дело на архитекта Алфред фон Шолц. Мостът е с дължина от почти 53 метра и ширина 6,8 метра. Тържествено е открит в присъствието на градските власти и кмета на града Фердинанд Фриденсбург.

През 1893 г.  на моста се появяват на скулптурите на  Густав Груненберг:: Свети Йоан Кръстител и Света Ядвига. Първоначално е осветен от газови фенери, които могат да се видят и днес.

През 1945 г. е извършен първият му основен ремонт, необходим след обсадата на крепостта Бреслау.

През октомври 1976 г. Тумски мост е вписан в Регистъра на историческите паметници. В момента той е не само туристическа забележителност, но и любимо място за градската младеж.

В миналото мостът е открит за движение на автомобили, но в момента  се използва само от пешеходци. Известен е още като „Мост на влюбените“, тъй като младоженците окачват върху него кофари, символ на силните им чувства, а ключовете хвърлят в реката.

Надежда Дякова

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s