Един хубав ден в Хасково

Хасково – град с повече от хилядагодишна история, разположен в Централна Южна България, недалеч от границите с Турция и Гърция, което определя и ключовото му географско положение. През територията на Област Хасково минава най-бързият и пряк път, свързващ Европа с Азия и Близкия изток.

Паметникът-часовник в центъра на града е построен през 1985 г. по повод честванията около хилядагодишнината от основаването на града.


На 8 септември 2003 г. в Хасково е открита статуята „Св. Богородица“, с която градът влиза в Световните рекорди на Гинес за най-висока статуя на Богородица с Младенеца (33 метра). Камбанарията до монумента, построена през 2010 г., с височина 30 метра, е една от най-високите в България.

Сградата на Драматично-кукления театър „Иван Димов“, построена през 1926 г., е основно ремонтирана през 2004 г. Днес той е един от най-красивите и съвременни театри в страната.

Бюст-паметник на Асен Златаров пред ДКТ „Иван Димов“

Димитър Иванов – Лицо (1888-1953), ярък представител на следосвобожденското поколение творци и интелектуалци, дали силен тласък на националната ни култура, е първият хасковски художник след Освобождението, роден, живял и творил изцяло в родния си град. През 2008 г., по повод 120-годишнината от рождението му, в центъра на Хасково е открит негов паметник, интегриран в градска среда, с естествени размери и цялостен вид. Статуята се намира пред къщата на твореца.

Фонтан със „Старинна ловна сцена“ – скулптор Златан Стоилов

Подробностите, свързани със заложената символика на Хасковската Баба Яга, която през 2013 г., летейки с бясна скорост към община Хасково, се „разбива“ в един от стълбовете пред сградата, се пазят в тайна… Целенасочено. Идеята е всеки един от нас да намери свое собствено обяснение… Едно обаче вече е ясно – тя буди много усмивки и настроение както у хасковци, така и у всички гости на града. Идеята за арт инсталацията е на кмета Георги Иванов, а изпълнението – на Господин Тенев – Гуспата. Скулптурата е от месинг и тежи над сто килограма, а размерът до върха на шапката ѝ е 2.80 метра.

Първият и единствен в света Паметник на Завистта – Българският Икар е открит на 8 септември 2014 г. в Хасково. Скулптурата представлява човек, разперил ръце, с криле от пера в устрем да полети… Но две скелетни ръце хващат крилете му, дърпат ги надолу и искат да ги пречупят…

Идеята за Паметника на Завистта се превръща в скулптура изпод ръцете на Господин Тенев – Гуспата, автор и на редица други арт инсталации в Хасково: скултурата на Баба Яга, бухала пред Общината, фигурите на Оранжевия мост, паметника на художника Лицо…
Уникалната творба е отлята от бронз, височината ѝ е 3 метра, а теглото – 1 тон. Поставена е в центъра на града върху масивен гранитен постамент.
Паметникът на Завистта – Българският Икар е издигнат изцяло с дарения.

Ще успее ли Българският Икар да полети, въпреки завистта?

Мария Шандуркова

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s