Айфелова кула

Айфеловата кула – символ на Париж, най-посещаваният монумент в света…

Металната решетъчна кула с височина 324 m (заедно с антените, приблизително колкото 81-етажна сграда), е издигната в северозападния край на парка „Марсово поле“ в Париж, край река Сена, в 7-ми арондисман.

Построена от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното изложение в Париж от 1889 г., тя първоначално е наречена просто „300-метровата кула“, но по-късно приема името на създателя си.

Днес никой не може да си представи Париж без Айфеловата кула. Но не винаги е било така – след изграждането й тя предизвиква силно недоволство сред много граждани, които я намират за несъразмерна. Юго и Мопасан например многократно настояват за отстраняването й от улиците на Париж. Уилям Морис (който не е парижанин), постоянно изразява  недоволство от нейния външен вид и обяснява навика си да се храни в ресторанта й с факта, че това е единственото място в града, откъдето тя не се вижда.

Въпреки това у мнозинството туристи Айфеловата кула винаги е извиквала оправдано възхищение. Дори и след сто и двадесет години, тя си остава  най-високата сграда в Париж и петата по височина в цяла Франция. И независимо от величествените си размери, констркцията е изключително изящна – общото й тегло не надхвърля 10 хиляди тона, тя упражнява натиск на земята, равен на налягането на седящ на стол човек, а в разтопена форма металната й част би заела  площ с размер 25 на 5 м и само 6 см височина.

Кулата има три нива, достъпни за посетители. Изкачването до първите две нива става по стълбище или с асансьор. Стълбището до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има над 300 стъпала. До най-високото ниво може да се стигне само с асансьор. На долните две нива са разположени и ресторанти. В миналото е използвана за много научни експерименти, днес служи като предавател на радио и телевизионни програми.

Айфеловата кула е може би единственото съоръжение в света, което притежава собствен патентован цвят – „кафяв Айфелов“, която придава на кулата бронзов оттенък. До създаването му тя е сменила няколко цвята – жълт, червено-кафяв и охра. Кулата се пребоядисва на всеки 7 години и за всяко боядисване са необходими  около 60 тона боя, хиляда четки и два хектара предпазната мрежа, така че с течение на времето тя продължава „да наддава“ на тегло.

В действителност Айфеловата кула не е едноцветна, както може да се стори на пръв поглед. Тя е оцветена в три различни нюанса на бронзово – от най-тъмно на първото ниво до най-светло на третото. Направено е с цел да изглеждапо-хармонично на фона на небето.

 

Париж (Paris) в Pinterest

Лилия Христова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s