Historic Route 66

Известният Исторически път 66  е първото високоскоростно трасе в цяла Америка, което позволявало много бързо да се стигне от Чикаго до Лос Анджелис (според стандартите на времето) и свързвало западните и източните части на САЩ.

Откриването на пътя се състояло през 1926 г., въпреки че цялостното му покриване с асфалт станало едва след 10 години. Използването му по всевъзможни начини се насърчавало и подкрепяло от властите в страната, макар това да не било необходимо, тъй като пътят в по-голямата си част бил прав и удобен и много бързо спечелил популярност сред населението на страната.

За времето на своето съществуване Път 66 станал култов и се споменавал в много песни, филми и литературни произведения. Прогресът обаче не спирал и краят на епохата на разцвета му настъпил през 1956 г. Тогава президентът Айзенхауер подписал Interstate Highway Act, отнасящ се до транспортните връзки между щатите. Той отпуснал 25 милиарда дол. за изграждане на високоскоростни  магистрали между градовете. Тези действия били необходими за повишаването на отбранителната способсност на страната, но те значително повлияли върху популярността на старата трансамериканска магистрала с номер 66.

Много сегменти от нея били изоставени и дълго не се използвали. Но през 1990 г.  Route 66 бил обявен за историческа забележителност и започнало неговото възстановяване. По цялото му протежение били инсталирани специални знаци и създадени редица малки музеи.

Днес състоянието на пътя е  представено с няколко сайта, един от които е Historic Route 66 (www.historic66.com), от който подбрахме следващите снимки.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s