12 закона, които не позволяват на хората да ви манипулират

1. На теб ти трябва – ти го направи.

Всеки път, когато в разговор звучи думата „трябва“, когато става въпрос за задължение или отговорности, си струва да си зададете въпроса: „На кого е нужно това?“. Манипулаторите обичат да премълчават, че желаното е нужно преди всичко на тях. Например родителите често изричат фразата: „Трябва да си намериш работа“, която изчистена  от манипулацията, би звучала примерно  така: „Не бива да висиш повече на шията ми, трябва да започнеш работа“. В същото време на порасналото дете му е много по-удобно да не работи, а да продължава да разчита за всичко на грижливите родители.

2. Не обещавай. Ако си обещал, изпълнявай.

Спомнете си колко често  под натиска на други хора вие сте давали необмислени обещания. Манипулаторът специално ще ви подтиква да го правите, а след това ще експлоатира вашето чувство за вина. Просто не обещавайте, но ако сте обещали, изпълнявайте. Тогава следващият път внимателно ще се замислите, преди да поемете допълнителни отговорности.

3. Не молят – не се навирай.

Често ръководени от добри намерения, можем да направим нещата по-лоши. Нас просто никой не ни е молил за помощ. След това нашите усилия се възприемат като даденост. Дори е по-лошо, когато за един човек моли друг. Помагайки в подобна ситуация, ние нарушаваме и закона „На теб ти трябва – ти го направи“,  Ако все пак ви се струва, че даден човек се нуждае от помощ, възползвайте се от възможността да го попитате готов ли е да я приеме именно от вас. Представете си момиче със заклещено токче на обувката в решетката на улицата. А може би го е направило специално, за да се запознае с някое симпатично момче. И вие всичко сте развалили, притичвайки му се на помощ. Можело е поне да попитате.

4. Не отказвай на молба.

Всяка молба предполага благодарност. Манипулаторите са склонни да дават напразни обещания или да забравят за обещаните услуги. Когато изпълнявате дадена молба, не се притеснявайте да помолите за ответна услуга. Дори предварително.

5. Живей в настоящето,(а не в миналото и  бъдещето).

Един от най-важните закони, който помага лесно да се разрушава манипулацията, свързана със сравняването на настоящето ви поведение с поведението ви в миналото. Ние никога не искаме да бъдем по-лоши, отколкото си представяме, че сме, но от това често се възползват други хора. Например манипулацията:“В миналото ти не беше такъв“. Тя лесно се разрушава. Преди е било преди. Обещанията за красиво бъдеще, за половината от кожата на неубитата все още мечка, незабавно се прекратяват след отговора на въпроса: „Така ще бъде в бъдеще, но какво е конкретното ви предложение сега?“.

6. Не се привързвай.

Колко често се привързваме към лице, обект или дейност? Колко силна може да бъде тази привързаност, без да поставя душевното ви равновесие под заплаха? Отговорете си на тези въпроси. Само не забравяйте: с помощта на емоционалните връзки лесно можете да бъдете шантажирани и изнудвани. Не позволявайте на вашите близки да се превръщат в домашни терористи, не потъвайте.

7. Не си поставяй цел (целта трябва да служи като фар).

За мен това беше най-странният закон. Може би, защото смятам, че е важно човек да бъде целеустремен. За да разбера тази мъдрост, ми беше необходимо определено време. Ето защо предпочитам да добавям текста за фара. Ако целта е поставена неправилно, то след достигането й настъпва опустошаване. Най-вероятно подобна цел ви е наложена отвън. Затова винаги си задавайте въпроса или питайте хората, които се опитват да ви вдъхновят: „А какво следва?“. Ще дам за пример една от любимите фрази на всички родители: „Ти трябва да получиш висше образование“. И тогава какво? Да бъдеш консултант по продажба на недвижими имоти или да започнеш бизнес може и без висше образование.

8. Не пречи. Най-гениалният от всички закони.

Той може и трябва да се използва както по отношение на себе си, така и по отношение на другите хора. Фразата „Не пречи, моля те“ може да върши чудеса. Главното е да я кажете преди да започнете да изпитвате раздразнение.

9. Няма лошо време в природата. Законът с най-голям философски потенциал.

Той учи да използвате всяка възможност, включително и собствените грешки. Законът може да бъде формулиран по различни начини. Например: „Няма поражения, има само обратна връзка“. Мнозина от заобикалящите ви ще се радват да ви напомнят за вашите неуспехи или ще се оплакват колко лошо е всичко наоколо. С помощта на този подход те лесно могат да повлияят на настроението ви. В тези случаи помнете, че няма лошо или добро, съществува само вашето отношение.

10. Не осъждай, не критикувай.

Понякога е много трудно да се сдържите и да не разкритикувате другите хора. Само че критиката не е нужна на никого – нито на вас, нито на обкръжаващите ви. Когато за пореден път ви критикуват, слушайте внимателно, но не критикувайте в отговор. Ето моите въпроси за подобни случаи: „И какво следва от това?“, „Как  предлагате да се промени ситуацията?“, „Защо смятате, че само вашата оценка на ситуацията е правилна?“ А още по-добре е, „да не трупате лошото в главата, както и да носите тежкото в ръката“.

11. Не предавай информация без да си я превърнал в собствен опит или умение.

Ако не проверявате информацията, която разпространявате по-нататък,  се превръщате в сплетник. Хората престават да вярват на думите ви. По този начин ще доставите удоволствие на враговете си. Когато общувате с други хора, уточнявайте по какъв начин са проверили информацията, която ви съобщават. Повечето въобще не я проверяват и по този начин стават жертва на задкулисни игри или политическа пропаганда.

12. Навсякъде и винаги искай разрешение. Закон от областта на етиката.

Употребата му не само ще ви застрахова от излишни усилия, но и ще ви създаде имидж на учтив човек. Но питайте с вътрешна увереност, в противен случай ще изглеждате като вечно съмняващ се чудак.

Всички закони са свързани помежду си и създават ментален щит срещу манипулация. Използвайте го с усмивка!

Мария Гуленова

 Източник: vk.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s