Рибарска гребна лодка тип „Аламана“ – символ на Созопол

На 12 юли 2012 г. с водосвет официално е открит най-новият символ на Созопол – Рибарска гребна лодка тип “Аламана”. Тя е построена от Димитър Хрусов по задание на община Созопол.

Плавателният съд е автентична лодка, точно такава, с каквато са извършвали риболов рибарите по Българското Черноморие през ХVІІІ-ХХ в.

Аламаната е символ на Созопол, защото този вид лодка е била основно средство, с което риболовците са влизали в морето. Това е времето, когато в Созополския залив се е извършвал богат улов и риболовът е бил основен поминък на жителите на града.

Аламаната е изработена от странджански дъб, който е най-здравият дървен материал, с който хората навремето са разполагали за изработка на своите лодки. Дълга е 12 метра и широка 2 метра. Към нея са прикрепени гребла за 8 гребци, а външната част на лодката е с оригинална дърворезба, която също е направена от майстор Хрусов. Всяка аламана е имала екипаж от 10 души, един капитан, рулеви – управляващ посоката на лодката, и 8 гребци. До средата на миналия век в Созопол все още са извършвали риболов с аламани – си спомнят възрастните хора. Созополските рибари са били известни с уменията си за богат улов. Обикновено всеки по-заможен созополчанин притежавал по две аламани, които при риболов се разполагали така, че рибният пасаж оставал между двете лодки и мрежите заграждали богатия улов.

www.hotel-briz.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s