Смокини

Доказателства за съществуването на смокините са намерени в разкопките на неолитни райони, датиращи от към 5000 г. пр. н.е. Древните гръцки цивилизации са ценели високо смокините и са познавали почти 29 разновидности от тях. Легендата твърди, че смокинята е есенен плод, който е открит от гръцката богиня Деметра и смокиновото дърво все още се счита за свещено в много райони на Средиземноморието. Римляните са считали, че смокините са били дарявани от Бакхус, Богът на виното и той е почти винаги изобразяван с корона от смокинови листа.

Произхождащи от Западна Азия, смокините са били разпространени в Средиземноморския район чрез миграцията на хората. С времето тяхното култивиране се разпространява в Западна и Централна Европа, в районите, простиращи се между Афганистан в Азия до Германия и дори Канарските острови. В средата на петнадесети век смокините биват пренесени и в Англия и от тогава смокиновите дървета се увеличават и в градините на заможните домакинства в Китай. Европейският сорт смокини се пренася в Индия, Япония, Южна Африка и дори Австралия. В Новият свят, те се пренасят през 1560 г., но достигат САЩ през 1699 г., когато първите смокини са засадени във Вирджиния.

Смокините са може би един от първите плодове, които са били изсушавани и съхранявани. В древна Гърция, смокинята се е считала за ценен и свят плод и износът им е бил забранен.

Митридат, гръцкият цар на Понт обявява смокините като лек за всички заболявания и е било задължително за всички негови поданици да ядат смокини ежедневно. За да им отдаде чест, смокини са били връчвани на победителите в гръцките олимпиади. Това, че древните гърци и римляни са почитали смокините изключително много се доказва от широко разпространеното вярване, че смокините са складове на полезни хранителни вещества и могат да бъдат използвани, за да лекуват почти всички известни на тях заболявания. Смокините са били любимите плодове и на Клеопатра.

gotvach.bg

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s