Мушкато (Pelargonium)

Мушкатото е едно от малкото цветя, които освен със собствената си красота, очароват и със способността си да ни връщат назад във времето. Саксиите с червено, розово и бяло мушкато са били една от най-често срещаните украси на чардаците и градините в миналото. Къща без такова цвете е била като къща без душа.

Албена от едноименния разказ на Йордан Йовков мечтае „Как ми е драго да имам моя къщичка, че да си я наредя, както аз си зная, да туря бели перденца на прозорците, да наредя саксии и босилек, с френче, с мушкато. Божичко, как хубаво ще е…“

Наричат мушкатото „любимото цвете на бабите”. Но то определено е любимо цвете не само на тях. Харесваме го, защото има красиви цветове, непретенциозно е, цъфти дълго време и съществуват много разновидности по форма и цветове.

Латинското наименование на мушкатото идва от гръцки – πελαργός, което означава „щъркел“ , заради приликата на формата на съцветието с главата на щъркел. Българското му име пък е свързано с неговата непретенциозност – където го мушнеш, там се хваща.

Растението идва от Южна Африка и това обяснява неговата нужда от слънце. Във формата и вида, с които днес познаваме мушкатото, то се е появило за първи път в царството на цветята – Холандия, през 16 век. И ако тогава е било рядко срещана екзотика, то от 18-19 век насам става все по-обичано и популярно в Европа. Днес съществуат над 400 различни вида, сред които голям брой хибридни.  ladyzone.bg

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s